Odbojkašice Uba proslavljaju titulu na kraju prethodne sezone (MN Press)
Odbojkašice Uba proslavljaju titulu na kraju prethodne sezone (MN Press)

Kreću i odbojkašice: Ub brani tron, Železničar, TENT i Zvezda napadaju

Vreme čitanja: 4min | sub. 02.10.21. | 11:38

Došlo je vreme da krene Superliga Srbije i u ženskoj konkurenciji

Počinje domaća liga i za odbojkašice. Posle dugog reprezentativnog leta i finalnog meča Super Kupa koji je odigran u utorak, došlo je vreme za prve utakmice u Superligi Srbije. Već na samom početku šampioni iz poslednje tri sezone se izdvajaju kao glavni pretedenti na tron – Ub (2021), Železničar (2019) i TENT (2020), a uz njih sa najvećim ambicijama domaći šampionat započinje i pojačana ekipa Crvene zvezde.

Prvi trofej u novoj sezoni završio je u vitrinama u Lajkovcu posle pobede Železničara na domaćem terenu protiv Uba (3:2). Isti klub je u martu bio pobednik Kupa, dok su Ubljanke u aprilu na glave stavile šampionske krune. U finalu su do istorijske titule došle tek posle pet odigranih utakmica sa TENT-om. Do pada poslednje lopte vodila se veoma zanimljiva i neizvesna borba, a isto se očekuje i tokom kompletnog takmičenja koje počinje danas.

Izabrane vesti

Odbojkašice Železničara posle osvajanja Kupa (MN Press)Odbojkašice Železničara posle osvajanja Kupa (MN Press)

Na klupu Uba se posle porodiljskog bolovanja vratila Marijana Boričić. U odnosu na ono što je ostavilla pre godinu dana kada ju je zamenio Vladimir Vasović, sada je dočekao tim sa značajnim promenama. Klub je napustila Jelena Vulin, koja je odlično igrala na poziciji korektora, a uz nju i Milana Božić, Katarina Lukić, Ana Marija Mitrović, Sanja Trivunović (završila karijeru). Stigla su dva nova dizača – Anđela Veselinović i Tijana Vrcelj, korektori Sara Pavlović i Anđelka Novosel, primači servisa Nikolina Lukić i Simona Petranović, srednji bloker Sara Vučićević. Kapitensku traku je preuzela iskusna Ljiljana Ranković, koja će sa nekoliko kvalitetnih starosedelaca i brojnim novajlijama pokušati da ponovi uspehe iz prethodne takmičarske godine.

Železničar je već pokazao u borbi za trofej Super Kupa da se ozbiljno nameračio da skine Ub sa trona. U ekipi koju sa klupe vodi Branko Kovačević, asistent Zorana Terzića u reprezentaciji Srbije, napravljen je sklad mladosti i iskustva. Tu su dve igračice sa bogatom biografijom - libero Marina Vujević, koja je isti dres nosila i prethodne sezone, i dizač Ana Antonijević, koja se posle 12 godina vratila da igra u Srbiju. Otišle su Ana Bjelica (odigrala nekoliko utakmica u finišu prethodne sezone), Maja Savić, Nada Mitrović, Aleksandra Gajić i Sara Ranković. Uz Anu Antonijević, kao pojačanja su stigle Ljubica Milojević (Volero Le Kane), Jovana Jovičić Knežević (pauzirala zbog rođenja deteta), Valerija Savićević (OK Beograd). Klub ima velike ambicije, a uz napad na trofeje, očekuje se da se na pravi način razviju mlade nade srpske odbojke poput Aleksandre Uzelac, Jovane Mirosavljević, Vanje Ivanović...

Ana Antonijević 2008. u dresu Poštara (MN Press)Ana Antonijević 2008. u dresu Poštara (MN Press)

Prošlosezonski finalista obrenovački TENT je mlade igračice zadržao na okupu, a ostao je bez kapitena Jelene Lazić i podjednako važnih uzdanica Saške Đurović i Ane Jakšić. U klub se posle četiri godine vratila iskusna igračica koja pokriva poziciju primača servisa Jelena Stanimirović. Novu sezonu započeće sa novim trenerom - Vladimirom Vasovićem, koji im je pre pola godine naneo poraz u finalu plej-ofa dok je vodio Ub. On će na raspolaganju imati veliki broj mladih reprezentativki Srbije - počev od Sare Carić, koja je igrala Evropsko prvenstvo sa seniorkama, pa preko Hene Kurtagić, Jovane Cvetković, Nine Mandović, Bojane Gočanin, Stefane Pakić, Sonje Danilović... Iako je tim prilično mlad, sigurno će sa talentovanim igračicama tražiti put ka vrhu.

Sara Carić u napadu protiv Uba (MN Press)Sara Carić u napadu protiv Uba (MN Press)

Ekipa Crvene zvezde je prošle sezone bila na četvrtom mestu na kraju regularnog dela Superlige i ispala je već na startu plej-ofa u duelu sa petoplasiranim Jedinstvom iz Stare Pazove. Ove sezone su kao glavni cilj naveli da žele da se vrate na staze uspeha, sa kojih su poslednjih godina malo skrenuli. Poslednji put crveno-bele su bile šampionke 2013, a finale su igrale 2018. godine. Sada je promenjena Uprava kluba, a kao pojačanja su doveli igračice sa značajnim iskustvom. Na Marakanu se vratila Bojana Drča (devojačko Živković), a uz nju su kao najzvučnija pojačanja došle Ana Živojinović (devojačko Lazarević), Božica Marković i Jelena Lazić. Trener Aleksandar Vladisavljev je kao asistent u stručnom štabu reprezentacije osvojio ovog leta dve medalje, a sada ga čeka veoma težak izazov na klupskoj sceni. Pokušaće da igračice koje su tu već neke vreme uklopi na pravi način sa novajlijama i umeša se u borbu za trofeje.

Bojana Drča u prvom mandatu u crveno-belom dresu (MN Press)Bojana Drča u prvom mandatu u crveno-belom dresu (MN Press)

Iako su završile regularni deo na petoj i šestoj poziciji prethodne sezone - odbojkašice Partizana i Jedinstva uspele su da naprave iznenađenje na prvom koraku i plasiraju se u polufinale plej-ofa. Crno-bele su tokom leta ostale bez dve velike uzdanice - Aleksandre Crnčević i Jelene Stanimirović. U klub su stigle Katarina Vukomanović, Aleksandra Gajić, Tamara Dedijer (devojačko Roganović), Nina Jakić, Nada Mitrović, Nataša Ševarika, Nevena Vukčević... Jedinstvo iz Stare Pazove koje će i ove godine predvoditi sa klupe Jovo Caković, osloniće se najviše na mlade snage. Kao novajlije će se predstaviti Jovana Zelenović, Tamara Miljević i Katarina Rodić.

U ligi će se takmičiti kao i prethodne sezone Klek, Spartak Subotica i Srem, dok je novi tim u eliti Inđija, koja je osvojila prvo mesto u Prvoj ligi Srbije. Ekipa Nikole Jerkovića će imati priliku da na glavnoj sceni pokaže kvalitet koji ih je doveo do višeg ranga i izmeri se u odnosu na timove u Srbiji. Od Kleka, Spartaka i Sremske Mitrovice se očekuje da se međusobno bore za mesto iznad plej-of crte.

SUPERLIGA ZA ODBOJKAŠICE – prvo kolo

Subota

19.00: Klek - Železničar

19.00: Sremska Mitrovica – Stara Pazova

19.00: Ub - Inđija

Nedelja

18.00: Crvena zvezda – Partizan

19.00: Spartak Subotica - TENT


tagovi

ŽOK UbOK TentŽOK Železničar Lajkovac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara